RSS á la carte

In het meest recente nummer van de Journal of EAHIL staat op pagina’s 3-7 een heel aardig artikel ‘The success story of the menu − how health libraries shared an innovative marketing tool’ door Tuulevi Ovaska, Marie Källberg, Witold Kozakiewicz, Bogumila Bruc, over een soort menukaart met presentaties over verschillende producten en diensten die de bibliotheek aanbiedt. Het promoten en presenteren van wat een bibliotheek allemaal te bieden heeft en het delen van kennis is mi een uitstekende manier om dichter bij het primaire proces van de organisatie aan te sluiten.

Ik moest onlangs nog weer aan de menukaart denken na het lezen van een ander artikel uit ‘Issues in Science and Technology Librarianship’ van Leatherman en Eckel over het gebruik van RSS feeds. Dat blijkt in de praktijk nog niet zo veel te zijn. In ieder geval veel lager, dan ik als dagelijkse gebruiker van RSS feeds had verwacht. Hetzelfde hoor ik ook regelmatig van bibliothecarissen die ik spreek, de meeste gebruikers prefereren nog steeds mail alerts boven RSS feeds. Waarom dat zo is? Toch denk ik dat het voor bibliotheken veel makkelijker is om RSS feeds aan te bieden dan om mail alerts door te sturen.

Het lijkt mij daarom aardig om RSS op het menu van de bibliotheek te zetten.

Zelf doe ik het ook, dat wil zeggen we zijn nu bezig met het opzetten van een korte training helemaal gericht op attendering waarin oa RSS aan de orde komt.

Advertenties

2 Reacties to “RSS á la carte”

  1. Bianca Kramer Says:

    Mijn ervaring is ook dat veel gebruikers voorkeur blijven houden voor e-mail alerts, maar dat betekent niet dat we daar geen RSS-feeds voor zouden kunnen gebruiken 😉 Zolang de gebruiker die RSS-feed naar wens maar in z’n email kan ontvangen. Hier zijn wel tools voor: feedmyinbox.com en IFTT. Het zou mooi zijn als je daar een UI omheen zou kunnen bouwen waarbij gebruikers eenvoudig hun gewenste alerts in zouden kunnen stellen en alleen nog hun e-mail adres in hoeven te vullen. Hmm…

    NB. http://www.journaltocs.hw.ac.uk biedt die service overigens ook al (al moet je daar wel weer eerst een account voor aanmaken).

    • rvandieen Says:

      Gebruikers hebben soms ook de keuze om RSS feeds in hun mailprogramma te ontvangen (bv Outlook). Ze zijn dan niet meer afhankelijk van webbased feedreaders, maar kunnen het in hetzelfde programma gebruiken als hun reguliere (werk)mail.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: