To the web and beyond….. (naar het web en er voorbij….)!

Ingressus organiseert een RDA- seminar i.s.m. OCLC op 2 november 2011 

In juni 2010 is de eerste versie online gegaan van de nieuwe catalogiseercode RDA, die de opvolger moet worden van de “Regels voor de Titelbeschrijving”. Wereldwijd is verzocht om de definitieve invoering niet af te wachten, maar nu al te starten met de voorbereidingen. Voor die uitdaging staan we nu! Wat betekent de invoering van deze nieuwe regelgeving voor het dagelijks werk en voor de organisatie? Hoe gaan de leveranciers en grote metadataproducenten met deze ontwikkelingen om? Wat wordt er mogelijk in de ontsluiting van informatie? Wat zijn voordelen, wat zijn nadelen? 

Ingressus heeft al in een vroeg stadium de uitgangspunten van RDA omarmd. In ons statement Ingressus zegt ja tegen RDA kunt u lezen waarom wij denken dat RDA belangrijk is. Tijdens de FOBID-werkconferentie van 21 oktober 2010 hebben we aangegeven dat Ingressus zich sterk wil maken voor kennisdeling, ondersteuning en opleiding bij de invoering van deze nieuwe beschrijvingsregels. Nu er vanuit de drie nationale bibliotheken van de Verenigde Staten een duidelijk implementatieplan is voorgesteld, komt de introductie van RDA voor het Nederlandstalig gebied ook een stap dichterbij. Op 2 november 2011 organiseert Ingressus daarom samen met OCLC een vervolgseminar over dit thema.  

Korte voorgeschiedenis
De regels voor de titelbeschrijving zijn gedateerd en worden niet meer bijgewerkt in Nederland. In de Engelssprekende landen heeft men in 2010 met RDA een instrument gelanceerd dat de bibliografische beschrijving naar een hoger niveau moet tillen (“naar het web en daar voorbij”). In de opzet is RDA internationaler ingestoken dan diens voorgangers en ook voor Nederland is RDA een te prefereren alternatief voor de huidige standaard. RDA laat echter ook een aantal keuzes voor lokale varianten op de standaard. Een werkcomité van de Fobid Hoofdcommissie Ontsluiting buigt zich over de vraag hoe Nederland om zou moeten gaan met die keuzes, en of implementatie van RDA in Nederland daadwerkelijk haalbaar is.  

Tijdens dit Ingressus seminar delen sprekers uit binnen- en buitenland hun ervaringen en inzichten rondom het thema RDA met u. Een uitgebalanceerd programma, speciaal bedoeld voor catalografen en leidinggevenden van bibliotheken. Daarnaast nodigen wij ook graag directies uit die willen weten wat de impact van de ontwikkelingen voor hun organisatie is. Aansprekende presentaties, die u een goede indruk geven van de veranderingen, op het niveau van de dagelijkse praktijk, de organisatie, maar ook in het landelijke én wereldwijde netwerk.   

Het seminar wordt gehouden in Kriterion, de bioscoopzaal op de bovenste verdieping van het Groothandelsgebouw te Rotterdam, de thuisbasis van Ingressus. In deze sfeervolle omgeving, met een prachtig uitzicht over de stad, nodigen we u graag uit. Het Groothandelsgebouw is direct gelegen naast het Centraal Station. Komt u met de auto, dan is betaald parkeren in een van de twee parkeergarages van het Groothandelsgebouw mogelijk.

Deelname aan het seminar bedraagt € 75,00 (incl. BTW) per persoon. Klanten van Ingressus en/of OCLC betalen € 50,00 (incl. BTW). Uw aanmelding wordt definitief nadat het verschuldigde bedrag is overgemaakt. U ontvangt hiervoor een factuur. Aanmelden kan via het online aanmeldformulier tot 24 oktober 2011

Programma

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: