Centraal beheer van internetbronnen

Ruim vijf jaar geleden constateerden we dat een groot aantal afzonderlijke medische en psychiatrische bibliotheken bezig was met het beschrijven van relevante websites, online rapporten en andere elektronische bronnen in hun lokale catalogus. Het initieel beschrijven van allerlei openbare internetbronnen is een behoorlijke activiteit. Het vervolgens actueel houden van de links is een vereiste voor het goed kunnen gebruiken en vergt dus continue aandacht. 

Inspelend op het feit dat bibliotheken in toenemende mate backoffice-activiteiten willen uitbesteden, heeft Ingressus sinds 2007 het beheer van internetbronnen overgenomen voor zo’n 20 medische en psychiatrische bibliotheken. We doen dit in één centrale database.De gedachte hierachter is dat het efficiënter en goedkoper is om centraal op één plaats, alle relevante bronnen zowel bibliografisch als inhoudelijk (oa. NLM classificatie en CCZ trefwoorden) te beschrijven en die beschrijvingen vervolgens bij te houden en met elkaar te delen.

Qua internetbronnen moet u denken aan beschrijvingen van websites van (internationale) beroepsorganisaties, rapporten van het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport, CBO-richtlijnen, NHG-richtlijnen, medische Open Access tijdschriften etc.

Alle deelnemende bibliotheken leveren suggesties aan, die wij samen met eigen signaleringen centraal verwerken in een database. Vanuit die database doen wij de kwaliteitscontrole, het onderhoud aan de URL’s en de uitlevering van de beschrijvingen (als in te lezen catalogusrecords) naar alle gebruikers. De verschillende bibliotheken importeren maandelijks de door ons aangeleverde records in hun bibliotheeksysteem.

Waar we in 2007 begonnen met 2.871 bronnen, zijn het er nu anno 2011 bijna 4.800, onder te verdelen in 3.400 Medisch en 1.250 Psychiatrie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: