Seminar ‘Drempels Weg’ 31 maart

Natuurlijk zet ook uw bibliotheek steeds meer in op digitale content in plaats van gedrukte informatie.  Niet alleen om tegemoet te kunnen komen aan de behoeften van de gebruiker ‘anytime, anywhere’, maar vaak ook om een efficiëntieslag te kunnen maken. Behalve het afsluiten van licenties voor e-books, e-journals en databases betekent dit een hele andere manier van werken voor de bibliotheek. Daarbij wordt u geconfronteerd met vele vragen en keuzes.

Daar waar een beperkt aantal e-books of e-journals nog wel te verwerken is in de bibliotheekcatalogus, moet bij de aanschaf van complete pakketten databases van uitgevers of aggregators, goed na worden gedacht over beheer en ontsluiting van dit type informatie. Integratie met overige producten en diensten van de bibliotheek is hierbij van essentieel belang.

Vanwege deze transitie en daardoor soms ook de confrontatie met het onbekende, is het moeilijk om de (on)mogelijkheden en keuzes waar men voor staat goed te overzien. Doordat aard en opbouw van elektronische collecties per bibliotheek sterk verschillen,  is er niet echt een generieke oplossing voor alle bibliotheken te bieden.

Tijdens ons eerste seminar van 2011 delen onze sprekers hun ervaringen en inzichten rondom toegangsbeheer met u. Gastheer Chris Wiersma, directeur van De Nieuwe Bibliotheek, vertelt over de verbindingen tussen zijn fysieke en de digitale bibliotheek; Jan Feringa, Sectorhoofd Bibliotheekinfrastructuur & Innovatie bij de Universiteitsbibliotheek Groningen, deelt met u zijn visie en ervaringen met betrekking tot het digitale bereik voor zijn gebruikers; Ronald van Dieën, consultant digitale diensten bij Ingressus, bespreekt in een kennissessie de factoren die van invloed zijn op goed toegangsbeheer van digitale collecties; onze leveranciers H+H Software en Serials Solutions geven u een update over de ontwikkelingen van hun diensten en producten op dit terrein. ’s Middags zijn er een aantal workshops.

Geïnteresseerd? U kunt zich tot 24 maart as aanmelden, maar wees er snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt.

Programma

09:30 – 10:00 u                 Ontvangst met koffie en inschrijven

10:00  -12:30 u                  PLENAIRE SESSIES

Opening door Saskia Leferink, directeur Ingressus

Openingswoord door Chris Wiersma, directeur De Nieuwe Bibliotheek Almere. Vanuit het perspectief van zijn eigen organisatie zal Chris Wiersma de verbinding tussen de fysieke en de digitale bibliotheek schetsen.

De keynote wordt verzorgd door Jan Feringa, Sectorhoofd Bibliotheekinfrastructuur en Innovatie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Jan vertelt over zijn visie en ervaringen met betrekking tot het digitale bereik voor zijn bibliotheekgebruikers.

Ronald van Dieën, consultant digitale diensten bij Ingressus, verzorgt de sessie “Dé digitale oplossing voor alle bibliotheken bestaat niet.” Hierbij komen factoren aan de orde die van invloed zijn op toegangsbeheer van digitale collecties.

Florin Craciun van Serials Solutions geeft een update over de verschillende oplossingen die Serials Solutions aanbiedt, “E-resource access and management services.”

Markus Libiseller (H+H Software GmbH) schetst de ontwikkelingen van HAN (Hidden Automatic Navigator). Deze ontwikkelingen spelen in op trends inzake authenticatie, identificatie en autorisatie: “Trends and developments regarding access management.”

12:30 – 13:30 u LUNCH Tevens gelegenheid om op De Nieuwe Bibliotheek te bekijken

13:30 – 14:30 u  Workshop Serials Solutions – Workshop Hidden Automatic Navigator
14:30 – 15:30 u  Workshop Hidden Automatic Navigator – Workshop Serials Solutions

15:30 u              Afsluitende borrel

Aanmelden

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: