Open Acces e-journals

In de gesprekken die ik heb met allerlei bibliothecarissen gaat het soms ook over e-journals en de stijgende abonnementskosten. Vaak worden de gratis toegankelijke tijdschriften, de zgn. Open Access tijdschriften, helemaal vergeten. Dat is enorm jammer, want er zijn er ontzettende veel en ze zijn niet voor niets gratis toegankelijk.

Neem je ze op in de catalogus, in de A-Z lijst of anders? Heeft het invloed op je bewaarbeleid? Hoe ga je om met de vele nieuwe titels die beschikbaar komen en hoe koppel je ze aan de referentie databanken die je hebt? Allemaal zaken waar je bewust over na moet denken en keuzes in moet maken!

Een enkele keer volgt er een discussie over de kosten van publiceren in een ‘gratis’ tijdschrift, want er zijn verschillende profit en non-profit uitgevers (bv. BioMed Cental respectievelijk Public Library of Science, PLoS), die geld vragen aan de schrijver als het artikel wordt geaccepteerd. Dit business model wordt ook wel de ‘green road’ genoemd. Sommige universiteiten hebben wel eens de berekening gemaakt dat als alle publicaties van hun instelling op deze manier worden gepubliceerd, dit duurder is dan het hele bibliotheekbudget!

MAAR, dit is slechts 1 business model. Er bestaat bv ook de ‘golden road’ waarbij er helemaal geen betaling plaats vindt, en het publiceren en de toegang gratis zijn.

Op verschillende plaatsen zijn nog weer andere kleurcodes voor Open Access gepubliceerd die regelmatig terug komen. bv. Cites&Insights op pagina 20 en hier.

Het is dus goed om je hier eens verder in te verdiepen en te kijken hoe jouw bibliotheek omgaat met Open Access tijdschriften en de gebruikers hierbij informeren en ondersteunen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: