Authenticatie

Gisteravond heb ik van 19:00 tot 20:45 het NISO webinar over Authenticatie bijgewoond/gevolgd. In totaal waren er 49 deelnemers inclusief een vijftal sprekers. Niet echt een schokkend aantal, het viel mij qua aantal deelnemers een beetje tegen.

De eerste spreker, Adam Chandler, Coordinator, Service Design Group, Digital Library and Information Technologies, Cornell University Library, liet nog eens zien dat tbv authenticatie een proxy server oplossing nog steeds de beste oplossing is. Verwijzing naar een NISO rapport uit 2005.
Verder pleitte hij mn voor standaardisatie van terminologie door uitgevers en bibliotheken. Hij liet allerlei schermen zien waar gebruikers op komen als ze via Google naar een database zoeken van buiten de campus.

Interessanter was het verhaal van Keith Dixon en Lyn Norris van Eduserv uit Engeland. Eduserv is de host van Athens, een federatieve authenticatie oplossing. Daarmee kun je indien nodig persoonsgegevens doorgeven aan een uitgever. (Mag dat überhaupt wel zonder uitdrukkelijke toestemming van alle medewerkers of studenten?). Ze hebben koppelingen gerealiseerd met een proxy server oplossing en identificatie met een actief directory al dan niet lokaal geinstalleerd.

Mooi voorbeeld van Philips Research (of Philips daar blij mee is?) waar ze Athens gekoppeld hebben aan de Knowledge Base van een A-Z portal. Dwz dat in het A-Z portal van Philips gelijk de Athens link is opgenomen. Als zoiets in samenwerking met Serials Solutions mogelijk is….

Laatste spreker was Jerry Ward, ProQuest Platform Product Manager. Als uitgever hebben zij ook belang bij standaardisatie, want dan hoeven zij voor hun platform maar 1 standaard te ondersteunen.

De gebruikte powerpoint, vragen en antwoorden komen waarschijnlijk eind deze week online beschikbaar.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: