50 jaar DLC

Afgelopen zaterdag vierde de Deventer Luchtvaartclub – modelvliegsport, haar 50 jarig bestaan. Voordat ik naar Zwolle verhuisde, jaren geleden, was ik een actief lid en zelfs enkele jaren secretaris van de club. Het bouwen en laten vliegen van radiografisch bestuurbare motorvliegtuigen was altijd erg leuk.

Om zo na bijna 12 jaar weer veel oude bekenden terug te zien is heel erg leuk. Toch is er veel veranderd in de modelvliegsport. Niet alleen is het vliegen met motormodellen vanwege oa milieuwetgeving en de dichte bebouwing in Nederland bijna uitgestorven, waardoor veel vliegers zijn overgeschakeld op elektromotoren. Anderzijds is ook het zelf bouwen van modellen sterk afgenomen. Ik hoorde dat op een hele grote modelbouwbeurs, geen balsahout meer te koop was, omdat bijna alle modellen nu -ready-to-fly worden afgeleverd. Kortom 1 avond met secondenlijm in de weer tegenwoordig om de volgende dag te kunnen vliegen. “Vroeger” bouwde je een hele winter aan 1 of 2 modellen om de volgende zomer te kunnen vliegen.

Modelbouwers zijn ook meer consumenten geworden. Snel even iets kopen en gelijk vliegen. Guus (DigiCMB) – noemde diezelfde houding bij bibliotheekgebruikers ook wel ‘zero tolerance for delay’. Die houding of mentaliteit is voor de oude modelbouwers moeilijk te hanteren. De moderne bouwdozen bestaan voor een groot deel uit hetzelfde soort ‘piepschuim’ als vleeswarenbakjes. Electromotortje er op plakken, servo’s van $ 3 uit Hong Kong en vliegen maar. Als het kapot gaat gewoon een nieuwe bestellen via Internet. Ook de oude modelbouwwinkels hebben hiermee te maken. Op internet wordt gezocht naar de goedkoopste aanbieders, verenigingen dienen mn nog om kennis en ervaring uit te wisselen. Echt consumeren dus.

Toch gaat het weer kriebelen… misschien de oude spullen van zolder weggooien en nieuw materiaal bestellen? Of toch eerst de simulator op de computer zetten in combinatie met de nepzender en voor 30 euro weer het gevoel krijgen, zonder echt iets kapot te vliegen…

Stukje in De Stentor van zaterdag 1 november.

Advertenties
Geplaatst in Fun. Tags: , . Leave a Comment »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: