Collectiebeleid en collectieanalyse

Vorige week donderdag (2 oktober) mocht ik een presentatie geven op de najaarsbijeenkomst van de werkgroep bibliothecarissen van psychiatrische zorginstellingen (BPZ) in Goes bij Emergis. De PowerPoint staat op de BPZ site.

Het onderwerp van het verhaal was collectieanalyse en hoe je op basis van zo’n analyse en het bediscussiëren van de uitkomsten daarvan, kunt komen tot een collectieprofiel en aanschafcriteria.

Of je het nu hebt over een fysieke collectie of een digitale collectie, een collectiebeleid heb je nodig voor een transparante bedrijfsvoering naar je management en je gebruikers. Het is niet voldoende als je reactief de lijstjes met verplichte boeken van een opleiding in huis haalt.

Op basis van de collectie analyse van De Grote Rivieren hebben we aan de hand van de GGC records oa gekeken hoe de collectie over de verschillende onderwerpen zijn verdeeld, hoe de onderwerpen aansluiten bij de aandachtspunten van de organisatie, de leeftijdsopbouw van de collectie, materiaalsoorten en een benchmark met de andere psychiatrische bibliotheken en de zgn. Doody Core Collection. De uitkomsten hebben samen met de discussie geleid tot een collectieprofiel.

Omdat wij geen boeken en tijdschriften leveren en ook geen uitgevers informatie ontvangen over nog te verschijnen boeken, nieuwe drukken etc. zijn we samen met Selexyz aan het kijken of en hoe we kunnen samenwerken om te komen tot een soort van standing order voor publicaties waarvan een bibliotheek altijd de meest recente editie wil hebben. Zo kun je ook naar je gebruikers toe beloven dat je als bibliotheek altijd een up-to-date collectie hebt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: