NVB-HB dag over Federated Searching 22 mei 2008

Vandaag is de NVB-HB dag over Federatieve zoekmachines bij Avans in Breda. Goede opkomst van circa 60 mensen en dat terwijl de bussen niet rijden. Dat was dus lopen van het station naar de Hogeschoollaan…
Je kon goed zien dat Dorine Korsten van de HU een cursus event-management volgt, mede dankzij haar een perfect georganiseerde dag. Extra studiepunten graag…;-)

Programma:
10.00-10.45 Ledenvergadering NVB HB

11.00 Inleiding over federated search door Frank Hofstede. Na wat opstartproblemen (beeldweergave op scherm en laptop, microfoon) een korte introductie over hemzelf en over zijn bedrijf het Search Expertise Centrum.Waarom fed.search:
– google als voorbeeld
– veel bronnen veel werk;
– onbekendheid bestaan bronnen;
– diverse query talen en navigatiestructuren
– ….
Zijn verhaal was een introductie in fed.search voor allerlei informatieproblemen en bedrijfsmatige toepassingen en minder over toepassingen voor de ‘normale’ bibliotheekbronnen, databases en dergelijke.

Wat voor oplossing je ook zoekt, architectuur is altijd pluriform. Alle aanbieders vechten om je de mooiste user interface te kopen. Daar staat Frank niet achter. Een webservers interface is in zijn opinie belangrijker dan de userinterface.

Soorten koppelingen:

– HTML. door opmaak aan verandering onderhevig
– XML. al stuk beter maar steeds wiel uitvinden
– Webservice/SRW. mooie standaard maar niet futureproof
– Broker2Broker. werkt momenteel met 1 merk zoekmachine

Uitbesteden:

– als je een vaste set bronnen hebt
– heel veel of sterk vanderende bronnen
– …

Koop je een tool of een dienst bij je leverancier??
Denk om de rechten en verplichtingen! (toegangsrechten)

Gartner verwacht dat in 2012 een fed. zoekmachine de identiteit van de gebruiker mee stuurt met de Query zodat iedere gebruiker een ander, persoonlijk resultaat krijgt!!
In de toekomst ook doorzoeken van multimedia, foto’s video’s etc.

Demotip waarbij zoekacties die 0 resultaten laten zien, niet meer bestaan, de Flamenco Search Engine. Daarmee zou je taal- en/of spellingsvarianten misschien kunnen ondervangen. Later maar eens uitproberen…

Presentatie staat niet online, omdat er veel materiaal in zit wat voor klanten is gemaakt. Wellicht dat er een gecensureerde versie beschikbaar komt.

12.00 Presentatie V-Spaces door Filip Trenson van Infor. Filip is de Belgische vertegenwoordiger van Infor voor de Benelux. Er is nu een nieuw webbased bibliotheeksysteem in de maak, V-Smart. Infor biedt verder een hele suite van producten aan, Vubis Smart, V-Link, V-Sources.
V-Spaces bestaat sinds november 2006, 10 systemen verkocht. (waaronder 4, bibliotheek + website, bij de ontwikkelende bibliotheken TU/E en VUB).

Look en feel is duidelijk aan de hand van veel schermafbeeldingen. Doordat in de presentatie veel bronnen zaten die extern niet toegankelijk waren, kwam eea niet helemaal goed uit de verf. Jammer genoeg waren er in de demo geen openbaar toegankelijke bronnen opgenomen.

Binnenkort komt een nieuwe versie van V-Spaces uit.

12.30 Presentatie Aquabrowser door Helga van Gelder van Medialab. Aquabrowser is geen federative search engine maar een zoekmachine voor bibliotheken. Vorig jaar heeft Bowker (ProQuest CSA) Medialab gekocht.
Korte demo Aquabrowser van de Haagse Hogeschool
Aquabrowser integreert de federatieve zoekmachine die de bibliotheek evt al heeft. Aquabrowser praat oa met V-spaces, webfeat en 360 Search (beiden van Serials Solutions).
Grootste verschil is dat de eigen catalogus ‘groot’ wordt getoond, als belangrijkste bron. In echte federatieve zoekmachines is de catalogus slechts één van de bronnen.
Aquabrowser heeft imago voor openbare bibliotheken te zijn, terwijl er toch ook zo’n 40 installaties wereldwijd zijn bij hogeschool en universiteitsbibliotheken. Voorbeeld BOSS van Oklahoma State University. Ander voorbeeld van Aquabrowser in combinatie met onderliggend VubisSmart bij Croydon College. Gebruik van de catalogus en het aantal uitleningen nam daar zeer fors toe. Goed om te zien dat er ook heel van managementinformatie te vinden is aan de achterkant van het systeem. Nieuw bij AB is MyDiscoveries, de web 2.0 achtige toevoeging. Verder ook de integratie van FRBR en Synditics ICE, waar ik al eerder over schreef nav de ProQuest informatiedag van 15 mei jl.

Omdat Hans-Peter van EBSCO nog in de file stond werd het programma iets omgegooid.

14.00  Eerst de bijdrage van Gerard Bierens van de Fontys Mediatheek over Felix (Federated Library Explorer), de naam die zij hebben gegeven aan hun WebFeat applicatie, de opvolger van iPort.

Felix is geen vervanging van je catalogus en admin modules; geen vervanging van de interfaces van de individuele databases en het is niet het bibliotheek antwoord op Google.
Wat is het wel: een centrale uniforme toegang tot de digitale collectie. (= springplank naar meer inhoud).

Doel is het streven naar een geïntegreerde oplossing voor:
– federatief zoeken;
– koppelen annotaties aan FT;
– toegankelijk maken e-journals collectie;
– statistieken gebruik databanken.

Daarna volgde een hele toelichting op het project en alles wat bij het selecteren en implementeren van een federatieve zoekmachine komt kijken. Totale projectbudget was 80.000 euro.

Fontys heeft nu:
– WebFeat,
– LinkSource,
– A-Z,
– SMART
PLUS meervoudige toegang en volledige integratie in de mediatheek-site.

Tot zover de Fontys kant. De trends en ontwikkelingen komen van de presentatie van Frank Cervone en Jeff Wisnieski die zij tijdens CIL2008 hielden.
– leveranciers neemt snel af;
– open source opties neemt toe; (LibraryFind, MasterKey, VuFind)
– vooruitgang in standaardprotocollen (meer migraties naar SRU/SRW; Open Translators.
– meer visueel aantrekkelijke interfaces (Aquabrowser, Primo, Bibliocommons)
– data pre-processing; (indexering a la Google)
– meer betaalbare oplossingen; (off-site hosting; out of the box oplossingen)

Toekomst volgens Gerard: federatief zoeken wordt een eenvoudig te integreren en beheren component ter ondersteuning van ….

Zijn presentatie komt ongetwijfeld snel op zijn blog beschikbaar.

14.30 Presentatie Webfeat door Hans Peter Meulekamp van EBSCO.
WebFeat is oudste federatieve zoekmachine sinds 1998. In gebruik bij ruim 16500 instellingen. Gepatenteerde technieken, innovatief bezig. Nu overgenomen door ProQuest, waar het nu wordt geintegreerd in de producten van Serials Solutions.
Klanten in Nederland Fontys, Haagse Hogeschool en (nog niet getekend) Christelijke Hogeschool Windesheim en Hogeschool Utrecht.

Verder bevatte de presentatie mn screenshots van hoe je WebFeat kunt inrichten + prijsinformatie. Voor max 50 databanken geldt een richtprijs van $7950 per jaar. (5% korting voor 2 jaar abonnement en 10% korting voor 3 jaar abonnement. Per additionele databank geld een meerprijs van $85. De SMART (statistiek optie) kost $2000 per jaar. (prijzen excl. 19% BTW).

Leuk dan Hans-Peter onze Hidden Automatic Navigator (HAN) regelmatig noemt als oplossing voor het hele toegangsbeheer!

15.00 Tot slot de Aquabrowser ervaringen Jan Companjen van Bibliotheek Haagse Hogeschool 
Ziet de voordelen oa in de meertaligheid van het systeem (dmv digitaal woordenboek legt relaties tussen termen in verschillende talen), mogelijkheid tot het inbouwen thesaurus. Bereiken integraal aanbod (zonder externe bronnen, mede vanwege licentierechten). Geen Google alternatief, maar complementair (niet 100% waar). Oplossing voor tijdschriften in catalogus met flink aanbod van e-journals, door A-Z lijst voor elektronische en gedrukte tijdschriften. Bieden via de Aquabrowser catalogus, scriptiebank, A-Z, interne publicaties en Davindi aan. Conclusie grote meerwaarde van de Aquabrowser!

Nadelen. Studenten hebben niet door wat ze voor zich hebben. Docenten kunnen het niet goed uitleggen. Het is niet het ultieme zoekmechanisme. Afstand tussen student en de daadwerkelijke database is erg groot.

Gaan met deze conclusies het volgende doen. Externe bestanden worden doorzocht met WebFeat. Gaat nu ook afzonderlijk aangeboden worden. Hoe ze dan omgaan met de resultatenlijst van WebFeat in Aquabrowser is nog onduidelijk.

Advertenties

Eén reactie to “NVB-HB dag over Federated Searching 22 mei 2008”

  1. NVB-HB themadag Federated Search in hogeschoolbibliotheken : Vakblog - werken met informatie Says:

    […] Breda is vanuit Deventer nog een aardig eindje maar inmiddels ben ik (net) weer thuis. Ik had me voorgenomen een verslag te maken maar ik zat grotendeels naast Ronald van Dieen (Ingressus) en die was tijdens het programma druk aan het meeschrijven op zijn blog. Met dank aan hem dus een verslag van vandaag op zijn blog, Bibaholic. […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: