BMI dag

Vrijdag 18 april was de voorjaarsbijeenkomst van de BMI, CCZ en BPZ. De bijeenkomst werd gehouden bij de Symfora Groep, locatie Zon & Schild bij Amerhoogt, het Kennis- en Leercentrum van Symfora te Amersfoort.

Na de ontvangst met koffie, thee en een plakje cake werd de dag afgetrapt met de eerste lezing. 

Hoe zoekt de clinicus? Een epidemiologische kijk op “Zoeken” en de Utrechtse inspanningen in het kader van het project Partner waarin wordt samengewerkt op het gebied van EBM. Door Dr. G.J.M.G. van der Heijden (Geert) van der Heijden, coördinator van het START-blok voor zesdejaars (Supervised Training in professional Attitude, Research and Teaching) bij het UMC Utrecht, ook coördinator Academische Vaardigheden voor het GNK Masteronderwijs.
Dieuwke was al voor hem gewaarschuwd, want waar bibliothecarissen juist iedereen aanbevelen om mbv MeSH heading te zoeken in PubMed, leert Geert 300 studenten per jaar om MeSH te vermijden en eigenlijk alleen met titel en abstract te zoeken. Dat is natuurlijk een forse knuppel in het hoenderhok van de medisch bibliothecarissen. Geert kon het echter prima onderbouwen met argumenten waarom dat hij die mening heeft. Ik ben benieuwd of en wie een wedstrijd met hem aan durft te gaan???
Enkele uitspraken van Geert tijdens zijn lezing:
“Een onderzoeker probeert publicatie air miles te verdienen met impact factors”
“in Utrecht krijgen de studenten zo’n 500 uur Clinical Epidemiology en EBP, daar waar ze in Oxford (waar EBM is uitgevonden) slechts 10 uur geven”
“contemporary EBM tactics (Sicily statement) principles of knowledge application” (ik ken dat Sicily verhaal niet)
“fill knowledge gaps met problem solving skills”
Belangrijkste doelstelling van literatuuronderzoek: reduceer numbers needed to read
Daarvoor heb je nodig: logica, creativiteit, kennis en …
PICO werk alleen voor therapie,niet voor diagnose vraagstukken
EBM = eminence biased medicine. Er zit veel goeds tussen, maar pas op….

De 2e lezing werd gegeven door Wouter Gerritsma.  Wouter is bekend vanwege zijn blog Wowter, waarvan nu ook een Engelstalige versie (soms artikelen met andere inhoud dan het Nederlandstalige blog). De dia’s staat inmiddels op slideshare. In de intermediair van deze week stond een goed stuk over de patient centraal. Niet nieuw, maar voor Wouter een goede kapstok om het Web 2.0 verhaal aan op de hangen, want hoe kun je nu alle tools die via Internet (kosteloos) beschikbaar zijn ook inzetten in een medische bibliotheek. Ook als je deze dag niet bent geweest, bekijk dan de presentatie en loop de links die Wouter op zijn wiki heeft staan nog eens langs.

De ALV van de BMI was min of meer een hamerstuk. Na enige discussie over het al dan niet nodig hebben van een kascie. konden we verder met de dag en de laatste presentatie over E-learing.

Tanja van Bon en Sjors Clemens gaven een leuke introductie in E-learning; een term die je steeds vaker hoort, ook in het ziekenhuis. Ze begonnen met een aantal vragen waar het publiek op moest reageren. Wat is nu eigenlijk E-learning?  Punt wat ik bv nog niet wist is dat er ook B-learning is. Dat staat voor Blended learning, een mix van E-learning en contactonderwijs. Er gekeken naar initiatieven en ontwikkelingen van E-learning in Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg en de Alysis Zorggroep in Arnhem. Tanja gaat ook binnen het ziekenhuis meer en meer doen op het gebied van E-learning en laat de bibliotheektaken vallen.

Verder was er alle gelegenheid bij te praten tijdens de afsluitende borrel. Leuk om iedereen weer eens te zien.

 

Geplaatst in Evenementen. Tags: . 3 Comments »

3 Reacties to “BMI dag”

 1. BMI bijeenkomst april 2008 « Laika’s MedLibLog Says:

  […] Met name de eerste lezing deed de nodige stof opwaaien. Helaas heb ik deze voor de helft gemist, omdat ik in het station Hilversum dat van Amersfoort meende te herkennen . Gelukkig heeft Ronald van Dieën op zijn blog ook de BMI-dag opgetekend, zodat ik de eerste punten van hem kan overnemen. […]

 2. Geert van der Heijden Says:

  Beste Ronald,
  Dank voor je bespreking en commentaar op mijn presentatie op de BMI dag van 18 april j.l.

  Lieuwe Kool beschikt als initiator van mijn bijdrage over een versie van mijn presentatie en zal deze binnenkort als SLIDESHARE op internet beschikbaar maken.

  Graag neem ik de handschoen snel en efficient zoeken op, bij voorkeur in het kader van een ordentelijk gedocumenteerd onderzoek, maar een wedstrijd mag natuurlijk ook. Ik ben graag bereid tot overleg over hoe we dit kunnen regelen en daarbij benieuwd naar belangstellenden voor deelname.

  Voor nadere informatie of vragen kunnen belangstellenden vanzelfsprekend contact met me opnemen. Schroom dus vooral niet mij te bellen of te mailen.

  Mijn contact gegevens staan op de people pagina van het Julius Centrum: zie tabblad rechtsboven op http://www.juliuscenter.nl.

 3. Presentatie Geert van der Heijden « Bibaholic : bibliotheken als werk en hobby Says:

  […] heeft Geert gereageerd op mijn eerdere verslag van zijn presentatie. Andere verslagen staan op: […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: