National Library of Medicine

Vandaag was voor mij een hele vrije dag in Washington. Van die gelegenheid wilde ik gebruik maken om een keer bij de National Library of Medicine (NLM) te gaan kijken. Helaas had ik in tegenstelling tot Liesbeth gisteren bij de Library of Congress geen tour geregeld. Ik kon dus niet achter de schermen kijken.

IMG_5933

Dus met de metro (je kunt in Washington alles prima met de metro doen) naar station Medical Center met de rode lijn. Het gebouw van de NLM is qua inrichting erg jaren 70. In de reading room bewaren ze alleen de zgn reference collectie qua boeken, tijdschriften en microfiches. In een gesprek met de dienstdoende vakreferent kreeg ik wat meer informatie en tips.

Bij de NLM werken zo’n 1.000 mensen. Onder de grond liggen nog 3 verdiepingen ter grootte van een (American) voetbalveld. Per dag komen er zo’n 300 mailtjes met vragen en opmerkingen binnen. “mijn naam is verkeerd gespelt in PubMed”, “wat is de beste tandarts in India” etc.

Er lopen dagelijks zo’n 10-15 mensen rond die in opdracht van verschillende information brokers kopiën maken uit de rijke collectie van de NLM. Die mensen kopen gewoon een kaart voor het kopieerapparaat en gaan hun gang. NLM kan hier niets tegen doen, want ze zijn een openbare bibliotheek. Bij de kopieerapparaten hangen wel waarschuwingen mbt copyright ed. tegenwoordig ook bij de computers, want deze mensen downloaden ook veel op hun USB sticks.

Eigenlijk is de NLM niet meer dan een groot depot. In het aangrenzende gebouw “Lister Hill” waar het NCBI huist, daar worden de databases (PubMed, MedlinePlus etc.) gebouwd en onderhouden. Op de gang bij de IT afdeling hangen verschillende monitoren waarop je oa het wereldwijde en actuele gebruik van bv PubMed kunt zien. Helaas was fotograferen daar verboden.

Op aanraden van de vakreferent ging ik naar het Clinical Center waar de echte (klinisch) medische bibliotheek is gehuisvest. Daar geen depot, maar een actuele collectie met boeken en tijdschriften, computers en aankondigingen van trainingen. Kortom een stuk moderner met een heel ander publiek, want dit is in principe alleen toegankelijk voor de medewerkers van het ziekenhuis.

Meer foto’s van dit bezoek staan op Flickr.

Advertenties
Geplaatst in Evenementen. Tags: , . Leave a Comment »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: