A103 What’s new with federative search

Presentatie van Frank Cervone (tot voor kort Northwestern University maar nu University of Chicago) en Jeff Wisniewski (Universiteit van Pittsburgh). Frank heeft vorig jaar tijdens ILI2007 in London ook vergelijkbaar verhaal gehouden. Omdat de wereld van federatieve zoekmachines zo sterk in beweging is oa vanwege overnames, was ik zeer geinteresseerd in dit verhaal.

IMG_5574

Op de site van de UvP bibliotheek zie je bewust geen link naar een A-Z lijst. De bibliothecarissen denken dat mensen hun weg toch niet kunnen vinden in de lange lijst met beschikbare bronnen. Al mensen via een onderwerpslijst gaan zoeken met de onderliggende federatieve zoekmachine (WebFeat) zijn een aantal bronnen, relevant voor dat vakgebied, al aangevinkt. Gebruikers leren dan vanzelf (?) welke bronnen voor hen relevant zijn en/of de beste resultaten opleveren.

Verwijzing naar een rapport van de College & Research Libraries van november 2007 “undergraduate use of federative searching”.  Conclusies:
– Weinig kwaliteitsverschil tussen het al dan niet gebruiken van federated searching;
– Gebruikers zijn erg enthousiast over federated searching.
Daarom maar doen om aan te sluiten bij de wens van de gebruikers.

Er zijn ook OpenSource oplossingen:
LibraryFind (Oregon State University);
dbWiz (mn in Canada en onderdeel van een suite van producten);
Masterkey (een heel nieuw product).

Masterkey heeft oa als kenmerk dat het grote hoeveelheden databanken in 1 keer kan doorzoeken. WebFeat kan dat bv niet. Vandaar dat Pittsburgh ook gebruik maakt van op onderwerp geclusterde sets van databanken! Snelheid van het retrieven van resultaten is een andere reden om dat te doen.

Gesignaleerde trend is dat federatieve zoekmachines onderdeel worden van zgn discovery tools. Daarom schuift de Aquabrowser ook binnen bij Serials Solutions als onderdeel van de complete suite met 360 producten.

IMG_5570

Al met al een hele leuke informatieve presentatie van 2 mannen die prima op elkaar inspelen en aanvullen daar waar nodig.

Meer over deze presentatie oa bij:
Deetjes
InfoToday Blog

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: